Povestea noastră

Salut, suntem Dana și Darko.
Hophead e visul și munca noastră, începute demult dintr-un gând zburdalnic, și urmate de 5 ani de făcut bere și multe aventuri.

E personal. Misiunea noastră e onestă și autentică. Să creăm o bere bună pentru noi și pentru prietenii noștrii, pentru toți cei care sunt nehotărâți când aleg cu ce să se delecteze, pentru cei cunoscători care caută experiențe noi și pentru cei loiali care nu vor să încerce altceva.

Aceștia suntem noi.

Ne-am găsit în SUA, printr-o serie de circumstanțe cel puțin improbabile așa că aveam impresia că eram norocoși. Suntem.
Am dat peste berea craft printr-un prieten, cam cum e mereu când dai peste ceva care te schimbă iremediabil. Cineva te prezintă unei noi lumi și tu o îmbrățișezi și fugi cu ea. Am intrat într-un bar apoi, să explorăm lumea asta a hipsterelii numită bere craft. Și, ca în orice poveste bună, barmanul a recomandat ceva ce a aprins beculețele și mai tare.

Timid am înlocuit veșnicele lageruri de pe masă (nu și vinul, totuși), cu tot felul de stiluri de care nu mai gustasem: belgiene, pale ale, hefeweissen, IPA, porter. Nu, nu trăisem sub o piatră, dar la noi acesta a fost momentul 0.

Darko, deși a început încet, a prins un mult mai mare interes de cum anume se face berea asta după ce i-a prins gustul; că, deh, el trebuie să desfacă treaba, să știe cum funcționează, care-i șpilul.
Cam așa a ajuns să folosească și el aragazul, și the rest is history. Prima bere e și acum în portofoliul nostru de beri, Dark’Oh, cu aceeași rețetă ca atunci 10 ani când a fiert-o pe aragaz.

TIMELINE

Erau 2 berării artizanale în România în 2012 când am revenit acasă. Au durat încă 2 ani de la înființarea firmei în 2013 și până la prima șarjă vândută pe piață în 2015. E greu să exprim frustrarea din aventura obținerii autorizațiilor, așa că detaliile rămân o amintire amăruie. Am ales să investim toate economiile noastre în berărie fără să apelăm la credite sau investitori.

Începutul a fost un Braumeister de 50L, o berărie de 100 mp.
După vreun an, la sfârșitul verii 2016, cu economii și cu ajutor am trecut la un Braumeister 200L și 5 fermentatoare de câte 300L.
Anul următor au închiriat și spațiul adiacent și ajunsesem la, țineți-vă bine,160 mp de berărie. Huge!

Cu unul dintre noi cu un job full-time, plus ce mai era de lucru la berărie și cu celălalt aproape non-stop la berărie am dus-o încă vreo 2 ani timp în care am folosit la maxim fiecare centimetru pătrat și mililitru de fermentator. De la 500 L pe lună am ajuns în 4 ani la aproape 3000L pe lună, în același spațiu.

Când familia noastră s-a mărit, eram deja convinși că nu mai putem susține ritmul de muncă și eram siguri că piața era mai mult decât încăpătoare pentru o investiție mai mare, o berărie adevărată. Am avut din nou noroc și prietena noastră bună, de o viață, a investit în afacere și ne-a dat aripi noi de speranță și încredere că putem să o luăm de la capăt oarecum.

Acum, după un an jumătate de renovări, autorizări și întârzieri avem o berărie în care pregătim șarje de 1000 de litri și putem ajungem la volume de 20.000 de litri pe lună în viitor dacă e nevoie. Cum ne dorisem de la început.
Ducem înainte visul, creștem și inventăm, greșim și învățăm, dar cu siguranță zâmbim pe parcurs.