Cum se face berea artizanală?
1. Mashing
Ingredientele de bază ale oricărei beri sunt apa, malțul, drojdia și hameiul. Malțul se macină și se pregătește de MASH – sau brasare în limba română – putând fi malț de orz, de grâu, de secară. Odată măcinat, malțul se adaugă apei fierbinți și se extrage zahărul, obținându-se WORT sau mustul de bere.
2. Fierberea
Am făcut mash și urmează să transferăm mustul din primul vas în al doilea unde va fi fiert. În vasul al doilea se fierbe mustul, se adaugă hamei – în diverse momente și pentru diverse scopuri: cît de amară vrem berea, aromă, gust. Hameiul e foarte aromat și poate fi foarte puternic, fiind ingredientul cel mai evident discriminator în ceea ce face o bere artizanală bună.
3. Fermentarea
Mustul de bere este transferat în vasul de fermentare, timp în care este răcit până la o temperatură de aproximativ 20 de grade. În vasul de fermentare se adaugă drojdia al cărei rol este să consume conținutul de zahăr din bere și să producă alcool lăsând, totuși, și zahăr rezidual în urmă pentru corpolență, gust.
4. Ambalarea
După un pic de odihnă, berea e îmbuteliată și gata de consum. Tot procesul durează undeva în jur de 14-21 de zile pentru berea de tip Ale
5. Servirea berii
Ține berea la frigider, iar când o servești e cu atât mai delicioasă dacă paharul e foarte curat și îți place. Evident sunt o mulțime de păreri referitoare la ce pahare sunt potrivite pentru ce bere, însă e mult mai important să fie curat și să îți placă ție. Dacă, totuși, ții mult la acest detaliu, ai aici un ghid aproximativ https://pourmybeer.com/best-glasses-for-beer/ și aici https://www.beeradvocate.com/beer/101/glassware/
Temperatura potrivită se modifică în funcție de stil, dar o regulă bună de urmărit e să o lași câteva minute (2-3) la temperatura camerei înainte să o guști. Cu cât e mai rece cu atât se maschează gustul și nu o poți savura cum ar trebui.